• 2 års garanti

  • Fri frakt över 600 kr

  • Delbetala via Klarna

Sök

Aromaterapi - Informationssida

Aromaterapi är en terapiform som använder doftande oljor för att främja fysisk och emotionell hälsa. Dessa oljor anses bära energi och används för att stärka immunförsvaret och livskraften. Metoden har sina rötter i forntida Egypten och har utvecklats genom århundradena, med en betydande utveckling i Frankrike och England. Aromaterapi kan tillämpas på flera sätt, inklusive massage, bad, inandning och genom att parfymera rummet. Doften från oljorna påverkar luktsinnet och kan väcka minnen och känslor, medan absorption genom huden sägs ha en positiv effekt på kroppens funktioner, såsom immunförsvaret och hormonsystemet. Aromaterapi betraktas idag som både en konst och en vetenskap, med ett växande erkännande inom vetenskap och medicin.

Doftoljor

Parfymoljor

Parfymoljor, även kända som doftoljor eller aromaoljor, är koncentrerade doftämnen som används för att sprida behagliga aromer i olika miljöer. Till skillnad från traditionell parfym, som är avsedd för personligt bruk, är parfymoljor designade för att doftsätta större utrymmen. Dessa oljor kan också kombineras för att skapa unika doftblandningar, vilket ger användaren möjlighet att anpassa doften efter eget tycke. Det är viktigt att notera att parfymoljor inte bör appliceras direkt på huden, utan i stället användas i objekt som är avsedda för att sprida doft. För de som är intresserade av att utforska världen av dofter, erbjuder parfymoljor en spännande möjlighet att ge sin omgivning en personlig touch.

Olika sätt att använda doftoljor

  • Doftljus: Använd 1% till 3% doftolja i förhållande till mängden vax för att skapa fängslande ljus som berättar en historia eller sätter en stämning.
  • Handgjorda tvålar: Tillsätt 0,5% till 1% doftolja för att tillverka tvålar som förtrollar sinnena. Se alltid till att nivåerna är hudsäkra genom att testa en låg koncentration först.
  • Badbomber och salter: Förbättra badet med en avslappnande eller uppfriskande doft genom att lägga till en liten andel till din blandning.
  • Kosmetika: Från lotioner till schampon, lite doft kan ge en underbar twist till dina skönhetsprodukter.
  • Doftkrus/Doftsten: Häll lite doftande olja i doftkruset/på stenen. Oljan tränger sakta ut och sprider väldoft i rummet. Doften från ett krus varar längre om du först stoppar i lite bomull i kruset.
  • Aromalampor: Lampan tillverkas ofta i två delar. En undre del där du placerar ett värmeljus, och en övre skål där du häller i lite vatten. Om du droppar några droppar doftolja i vattnet i skålen kommer doften att spridas då vattnet värms av värmeljuset.
  • Strykning Använder du sprayflaska med vatten då du stryker kan du ge vattnet doft genom att droppa några droppar doftolja i vattnet. Kom ihåg att skaka flaskan ordentligt före varje sprayning. I ångstrykjärnet kan du blanda några droppar i vattnet dy fyller järnet med.

Eterisk olja

Eteriska oljor, med sin förmåga att framkalla en känsla av välbefinnande och harmoni, har använts i århundraden för sina doftande och terapeutiska egenskaper. Dessa oljor, som utvinns från växter genom processer som destillation eller kallpressning, är högt värderade för sin renhet och kraftfulla essens. De är inte bara en grundsten i parfymindustrin utan spelar också en viktig roll inom aromaterapi, där de bidrar till att främja avslappning och välbefinnande. Varje olja har unika egenskaper och kan användas enskilt eller i kombination med andra för att skapa en önskad effekt. Intressant nog varierar doften av dessa oljor med varje skörd, vilket ger dem en särskild charm och gör dem jämförbara med årgångsviner, där varje flaska berättar en historia om sitt ursprung och de förhållanden under vilka druvorna odlades. Eteriska oljor erbjuder en naturlig och dynamisk doftupplevelse som kan anpassas efter personliga preferenser och behov.

Stjärntecken doftoljor

Stjärntecken och doftoljor är en fascinerande kombination där aromaterapi möter astrologi. Varje stjärntecken, som representerar olika tider på året och unika personlighetsdrag, har ofta associerats med specifika dofter som sägs förstärka eller balansera tecknets egenskaper. Till exempel kan en person född under Vädurens tecken, som är känt för sitt mod och sin energi, dra nytta av uppfriskande och stimulerande dofter som pepparmynta eller ingefära. Oxen, å andra sidan, som värdesätter komfort och stabilitet, kan föredra rikare och jordnära dofter som sandelträ eller patchouli. Dessa doftoljor kan användas i olika sammanhang, från personlig aromaterapi till att skapa en specifik atmosfär i hemmet.

Du kan använda eteriska och stjärnteckenoljorna på samma sätt som parfymoljan och sprida doften med doftkrus, aromalampor, doftstenar osv.


 

Se fler Aromaterapi produkter