Drömfångare hänger man invid sin sovplats, t.ex. i taket i sovrummet, och den verkar genom att fånga mardrömmar i sitt nät men släppa igenom de goda drömmarna.

Drömfångare kommer av indiansk magitradition och de skall först ha tillverkats av ojibwastammen i Nordamerika för att sedan sprida sig över stora delar av världen. En ursprunglig drömfångare av tidig tradition var liten, i storlek av en handflata, och tillverkades av tillgängliga material såsom en smal rot eller gren som tvinnades till en cirkel. I cirkeln användes senor som tråd och de flätades ihop till ett nät. Nätet är tänkt att symbolisera och verka som ett spindelnät i vilket alla drömmarna fastnar. Den enda vägen genom nätet är en öppning i mitten av nätet. För att hjälpa goda drömmar att hitta igenom den öppningen fäster man en pärla eller sten som skall locka drömmarna och leda dem mot hålet. Fjärdrar som hänger från drömfångaren är tänkta att leda de goda drömmarna neråt mot den sovande och sprida dem fint över honom eller henne. De onda drömmar som fångats i nätet under natten kommer när de träffas av solens första strålar att förintas.

Lockstenens färg och sinnesstämningen hos tillverkaren ses som avgörande för vilka drömmar som slipper igenom drömfångarens nät. För att inte riskera att skapa en drömfångare vars egenskaper inte passar slutanvändaren kan man välja att placera stenen mitt i hålet istället för vid sidan om, varvid drömfångaren anses förlora sina magiska egenskaper, och i stället bli till ett rent prydnadsföremål.