• 2 års garanti

 • Fri frakt över 600 kr

 • Delbetala via Klarna

Sök

Ur stora boken om Kraftdjur

Introduktion

Människan har alltid varit medveten om kraften och andligheten hos djurens rike och hämtat styrka ur denna koppling.

De första altarna med björnskallar och skelettben daterar sig tillbaka till neandertalmänniskan som levde för 70 000 år sedan och har hittats i Drachenlock i Schweiz. I den fornnordiska skapelsemyten skapades kon Ödhumla och jätten Ymer då eld och is möttes. Ödhumlas mjölk gav näring åt jätten och när hon slickade på ett enormt saltblock skapades Bure, den förste guden, som var farfar till asagudarna Oden och hans bröder Vile och Ve.

 Ett liggande lejon

Totemdjur (skyddsdjur)

De nordamerikanska indianerna är berömda för sina utsökt snidade totempålar med beskyddande totemdjur och -fåglar, runt vilka stammens danser och ceremonier ägde rum. De utvalda djuren på totempålen dök enligt myterna först upp i ett övernaturligt möte med en ledande medlem av stamhövdingens familj eller medlemmar av stammen. De adopterades som beskyddare och hjälpare till framtida generationer. På British Museum i London finns exempelvis en hög örn-bäver-totempåle gjord av röd ceder. Den kommer från Nisgala-folket i British Columbia på Nordamerikas västkust under 1800-talet. Totempålen skapades till minne av hövding Luuya omkring 1860.

Varje utsnidat djur representerar ett urgammalt möte mellan ett hjälpardjur och någon av hövding Luuyas förfäder. Dessa ursprungliga möten odödliggjordes i myter och ceremoniella danser. Högst upp på tomtepålen finns fåglarna, och sedan fortsätter det neråt med andra djur och avslutas längst ner med ett havsdjur som representerar undervattensvärlden. Djuren inkluderar en örn, en bävermamma och hennes unge och ett havsmonster som fångar en val.

Samma styrkor kan fungera som ett kraftfullt psykologiskt och andligt verktyg i vardagsvärlden. Vi förväntar oss inte längre att hjältar ska klä sig i björnskinn och slåss lika vildsint som björnar i strid, som vikingarnas bärsärkar gjorde. Inte heller kastar moderna jägare spjut på klippmålningar av galopperande djur för att locka hjordarna till jaktmarkerna, som våra förfäder gjorde för 14 000 år sedan.

Men vi kan fortfarande dra nytta av naturens visdomsförråd vid tidpunkter då vi behöver hökens fokus och koncentration, då vi måste ligga lågt som räven ifall en konfrontation skulle förvärra saker och ting eller stå på oss med mod och självförtroende likt den stora magnifika hjortbocken.

Vad är ett kraftdjur?

Ett kraftdjur kan i princip vara vilket djur som helst, en fågel, insekt, vattenvarelse eller reptil vars essentiella styrkor och goda egenskaper väcker samma kvaliteter hos människor, i vilka de kan ha blivit undanskuffade eller bortglömda. Ett kraftdjur förmedlar även visdom eller ett särskilt budskap som i nordamerikanska indianernas tradition kallas för "medicin". Visdomen kan inspirera, hela eller hjälpa oss på ett känslomässigt, psykologiskt och/eller andligt plan.

Du kan arbeta med olika kraftdjur och medvetet dra till dig de styrkor och det beskydd du behöver vid vissa tidpunkter i ditt liv eller för specifika utmaningar. Dessutom kan du, med hjälp av de metoder som jag lär ut i denna bok, på ett djupare undermedvetet plan identifiera de specifika kraftdjur som är de rätta för just dig i dina olika åldrar och livsfaser. Detta är extra användbart eftersom du då kan absorbera egenskaper som du inte insett att du behövde eller krafter som du varit rädd för att väcka till liv hos dig själv.

Vad är ett totemdjur?

Ett av de kraftdjur som du identifierar kommer redan att vara eller blir speciellt för dig och kommer att arbeta tillsammans med dig som ditt vägledande totemdjur.

 • Ditt huvudsakliga totemdjur representerar den djurart som du känner störst samhörighet med och som speglar dina viktigaste personliga egenskaper, en koppling som håller i sig under en längre tidsperiod. Detta totemdjur manifesterar sig vanligtvis i ditt liv som en andlig guide eller djurhjälpare som du kan få se i drömmar, meditation och ibland som den levande arten på en oväntad plats eller vid en tidpunkt då du verkligen behöver vägledning. Ditt huvudsakliga totemdjur och faktiskt även de nästa två totemdjur som jag beskriver manifesterar sig ofta som verkliga djur vid betydelsefulla ögonblick i ditt liv.
 • Detta totemdjur uppmuntrar dig att utveckla ditt inre instinktiva kraftförråd av energi, mod, fokus, passion för livet och skärper din intuition. Det ökar effektiviteten hos den automatiska radar vi alla besitter som vägleder oss till möjligheter och styr oss undan från fara eller okloka aktiviteter eller influenser. Dessa instinkter kan bli avtrubbade i vårt moderna samhälle, och därmed behöver vi kanske nu våra totemdjur mer än någonsin.
 • Du har även tre mindre totemdjur som du kan arbeta med då du fått mer erfarenhet av att arbeta med kraftdjur. Det andra totemdjuret är ditt alter ego och ett annat favoritkraftdjur som du arbetar regelbundet med och det kan vara mycket olikt ditt huvudsakliga totemdjur. Även detta djur speglar aspekter av din personlighet.
 • Om du till exempel brukar vara en stark och modig tiger i ditt arbete och utåtriktade liv, kan du vara en mild och kärleksfull hjort hemma och i din privata inre sfär. Ju mer du arbetar med hjortpersonligheten, desto mer kanske du välkomnar den också i ditt yttre liv, på samma sätt som du ibland kan behöva din tiger för att ryta till hemma om din partner, dina familjemedlemmar och vänner börjar utnyttja din vänlighet i övermått.
 • Det tredje och ytterst spännande totemdjuret som kommer att arbeta med oss är vårt skuggtotemdjur. Du kan inlemma ditt skuggtotemdjur i din meditation, drömarbete och liknande när du känner dig mogen för det. Detta är ett djur som du ogillar eller fruktar (ibland kallas det för de glittrande ögonen i det mörka buskaget).
 • Om du kan bli vän med detta totemdjur och så småningom ta till dig en del av de egenskaper som du just nu avfärdar eller skyggar undan för, kommer du med tiden att upptäcka att den listiga räv som du avskyr i själva verket är en undanskuffad men värdefull del av dig själv. Om du välkomnar detta totemdjur kommer det låta dig att ta fler risker och fatta beslut på stående fot. Detta förnekade totemdjur är en viktig och outforskad källa till potentiell energi och kraft.
 • Om du värjer dig alltför häftigt mot detta totemdjur kan det så småningom tappa ur dina energinivåer och hälsa eller manifestera sig som en ovana eller en fobi.
 • Det fjärde och sista totemdjuret är vårt inspirationsdjur, vår högre djurande eller totemdjurhövdingen. Detta är den varelse, verklig eller mytologisk/mytisk som du allra mest vill likna eller bli, men som ibland, då du börjar arbeta med kraftdjur, kan förväxlas med ditt huvudsakliga totemdjur.
 • Detta fjärde totemdjur motsvarar en högre andlig guide eller lärare men i djurform, den högsta arketypiska formen motsvarande klanhövdingen, exempelvis bävrarnas furste. Denna högre form var i myten det första exemplar av arten som en krigare mötte i sin ungdom. I takt med att åren gick kunde detta fjärde totemdjur varna för fara eller rädda hjältens liv och är det djur som representeras på totempålen.
 • Detta djur uppenbarade sig vid de nordamerikanska indianernas initiering under visionssökningen då en yngling gick ut i vildmarken för att fasta ensam under åtskilliga dagar. Detta högre totemdjur förblir en vägledande stjärna, men även om det kan ses klart i barndomen då våra psykiska krafter står öppna, kan vi som vuxna glömma bort denna drömvarelse, som ibland är ett magiskt väsen likt den gyllene fenix och har inte en jordisk fysisk form. Även om det rör sig om en nu levande art ser du sällan detta djur i dess naturliga miljö och därför blir eventuella verkliga möten högst betydelsefulla.
 • I forntida folktro sägs detta högre andliga totemdjur vara det djur som innan du föds försiktigt bär din spädbarnsande i en vagga i munnen till din mamma i en dröm. En dag kommer detta djur att bära dig tillbaka på sin rygg till de andliga rikenas underbara värld när din kropp är utsliten. Dina andra speciella totemdjur kommer att springa, flyga eller simma bredvid dig under denna resa, på samma sätt som de gjorde innan du föddes, och de vakar över dig så att du inte behöver frukta något.
 • I detta avseende skulle även en pytteliten mus i egenskap av en högre andlig guide framstå som lysande vit och enorm, med samma positiva egenskaper som en verklig mus, men tusenfalt starkare. När du väl ser ditt högre andliga totemdjur i syner eller i mycket speciella drömmar, kommer det alltid att vara omgivet av ljus.

Djurens visdom

Nu tänker jag berätta om Ann, som är i fyrtioårsåldern och som sökte upp mig därför att hon hade en mycket dominant make, få vänner och hon hade alltid varit rädd för att leva. Ann frågade mig vilket hennes speciella kraftdjur (totemdjur) var. Hon berättade att hon ofta drömde om en ståtlig hjortbock i den favoritskog där hon regelbundet promenerade, och att detta var den enda plats där hon kände sig lycklig och fri. Men i hennes drömmar syntes hjortbocken alltid på avstånd.

Med hjälp av djurkort och en pendel (se kapitlet om orakel) upptäckte vi att hennes nuvarande kraftdjur var de som levde på marken i skogen och även delvis under jorden, igelkotten, musen och grävlingen. Ann blev besviken eftersom hon så gärna ville att det skulle vara hjortbocken.

Jag förklarade att hjortbocken var hennes totemdjur som fanns där för henne och som hon kunde kalla till sig i sitt liv när hon kände sig redo att ta det mycket modiga steg hon önskade och lämna sin man. Men först måste hon arbetade med de mindre kraftdjuren som erbjöd henne ett tillfälligt stöd, så att hon kunde börja träffa folk och delta i den omskolningskurs i barnskötsel som hon så gärna ville gå på, men som hon inte vågade ta eftersom hon trodde att hon var för dum. Dessutom behövde hon träffa sin dotter från sitt första äktenskap oftare, trots att hennes nuvarande make aktivt satte sig emot att Ann skulle besöka dottern och sällan tillät att hon bjöd hem henne.

Den där lilla musen som enligt gamla legender gnagde sig genom ett nät som fjättrade ett kraftfullt lejon för att befria det, skulle hjälpa Ann mot friheten genom att gnaga av de band som höll henne kvar ett efter ett. Igelkotten kunde lära henne att rulla ihop sitt känsliga inre till en boll när hennes sarkastiske make upplyste henne om hur värdelös hon var och ge honom ett stick när han kom för nära (Ann berättade för mig att hennes make hade för vana att hålla sitt ansikte alldeles intill hennes när han gormade).

Sedan skulle den nattaktiva grävlingen lära Ann att bygga upp sina underjordiska säkerhetsnät och att i all tysthet börja planera inför sin självständiga framtid genom att gå på omskolningskursen, planera sitt boende och även att lära sig att kämpa emot vildsint när hennes make kränkte henne verbalt.

Ann började med att insistera på att hennes dotter var välkommen till deras hem när som helst och sa åt maken att om han inte gillade det, kunde han gå ut. Ann sa att grävlingen hjälpte henne att stå på sig. Nu kommer hjortbocken allt närmare i hennes drömmar

och Ann vet att när hon väl ser honom riktigt nära i sina drömmar (eller kanske i verkligheten ute i skogen) kommer hon att vara redo att lämna sitt äktenskap.

Därför ska du inte bli besviken om du upptäcker att det finns ett mindre glamoröst kraftdjur som vill arbeta med dig inledningsvis. Varenda varelse, även den allra minsta insekt, har ett positivt budskap och kan ge dig styrka. Till och med myran är ett kraftdjur som kan lära dig att om du arbetar hårt tillsammans med andra i stället för att kämpa på ensam och bygger upp dina resurser, kan du övervinna till synes oöverstigliga hinder eller uppgifter. När du har lärt dig vad myran har att lära ut, är du kanske redo att arbeta med det gyllene, modiga lejonet. Å andra sidan upptäcker du kanske att du hellre adopterar den harmoniska vita duvan som flyger över den blå himlen som ditt huvudsakliga totemdjur.

Att arbeta med kraftdjuren

Denna bok är tänkt att fungera som en vägledning till mytologin och den andliga innebörden av fler än 300 olika varelser från djurens, fåglarnas, insekternas och vattendjurens riken.

Men den är också avsedd att vara en högst praktisk guide så att du inte bara kan använda kraftdjurens styrkor för meditation och andliga upptäcktsfärder, utan även som en resurs i ditt vardagliga och fortlöpande liv för att dra till dig specifika styrkor och framför allt för att locka fram de motsvarande egenskaperna hos dig själv.

Att främja möten med kraftdjur i verkligheten

Husdjur, oavsett om det handlar om hundar, katter, hästar eller fåglar, är våra speciella jordiska djurhjälpare, även om arten inte tillhör något av våra personliga totemdjur. Vanligtvis finns det ett husdjur med vilket vi kan kommunicera själar emellan, som instinktivt vet när vi är sjuka eller sorgsna och som kan förutse faror. Jag skriver mer utförligt om detta i min bok Själ till själ – att kommunicera med ditt djur.

Kanske har du haft ett eller två husdjur som varit alldeles speciella för dig? Till och med logiskt sinnade djurägare kan förnimma att ett sådant djurs ande fortsätter att skydda dem själva och familjen efter djurets död. Vissa upplever att djurets själ har återvänt i ett annat husdjurs kropp, som kan ha samma födelsedag som det ursprungliga husdjuret och dela några av dess ovanliga egenskaper.

Utforska det lokala djurlivet

Fåglarna, djuren, vattenvarelserna och till med insekterna och reptilerna i din egen region, det område där du bor för närvarande, har en stark länk till dig eftersom ni delar samma närmiljö.

Att få kontakt med dessa djur, oavsett om det sker i din trädgård eller medan du är ute och promenerar, är helande och läkande. Även mitt i en stad finns det fåglar, fjärilar och små djur. När jag besökte Stockholm för första gången såg jag stora, mörka kaniner på de stensatta torgen utanför lägenhetshusen.

Även om dina totemdjur inte är inhemska i din region, kan du erhålla mycket visdom genom fysiska möten med dina djurgrannar.

Vi påverkas också starkt av djuren på de platser som vi är genetiskt länkade till.

Vägar in i det förflutna

Om du eller dina förfäder kommit från ett annat land eller till och med en avlägsen region i samma land eller landmassa, kan du känna samhörighet med djuren på dessa platser. Kanske kan du få se dessa djur i ett naturreservat eller en stor, välskött djurpark som inte ligger så långt hemifrån, eller också kan du använda dina semesterveckor och lågprisflygbiljetter för att se djuren i deras ursprungsland.

Denna nedärvda släktskapsfaktor kan verka på ett mycket djupt plan. Tom, som var adopterad, hade alltid älskat örnar, trots att han bodde i södra England där det inte fanns några fritt levande örnar. När han var liten pojke kunde han stå i flera timmar och prata med en mycket luggsliten örn i ett fågelhägn i närheten. Åratal senare, när Tom hade blivit vuxen, spårade han upp sin biologiska familj och upptäckte att de kom från det skotska höglandet, nära en plats som av ortsborna kallades för Örnnästet, eftersom det alltid häckade örnar i de klippspetsar som vette mot byn.

På samma sätt kan vi möjligtvis, även om det kanske inte längre strövar vargar eller björnar fritt, om de en gång i tiden levde i vår region, få kontakt med det avtryck de har lämnat i marken.

Inget av detta förklarar hur en person från Skandinavien eller Tyskland kan ha varit besatt av leoparder sedan späda barnsben. Denna koppling finns i vårt gemensamma arv och överförs genom det frö av kollektiv visdom som vi alla bär inom oss.

Genom att se djuren i verkligheten kan du ofta aktivera en mycket starkare länk med både de mer exotiska kraftdjur som du väljer att arbeta med och dina totemdjur.

Kraft- och totemdjur i praktiken

I de följande kapitlen kommer vi att använda oss av en rad olika sätt för att få kontakt med kraft- och totemdjur och för att absorbera deras energier i vår egen aura (energifält). Dessutom ska vi arbeta, som folk har gjort i alla tidsåldrar, med de budskap som djuren för med sig, genom att skenbart slumpmässigt välja ut speciella djurnamn ur ett stort urval. Men i själva verket bygger denna urvalsprocess på vår inneboende visdom. På så vis får vi det råd vi bäst behöver från det djur som är mest lämpligt vid just det tillfället.

På samma sätt som människor har gjort i tusentals år, från det forntida Egypten till Rom, de keltiska länderna och Skandinavien, ska vi även utforska metoder för att tyda tecken från djur och fåglar i deras naturliga miljö och tillämpa de gamla sätten på moderna val och problem.

Slutligen ska vi arbeta med det som ibland kallas för vårt eget inre djur. Många av oss liknar specifika djur eller fåglar i våra beteendemönster, i våra goda och dåliga vanor och preferenser. Vi kan exempelvis säga att någon är tjurskallig, tjuvaktig som en skata, listig som en räv eller att de samlar som ekorrar ifall de vägrar att kasta bort något som skulle kunna visa sig vara bra att ha någon dag. I det sista kapitlet kan du identifiera andra människor, dig själv och din plats i den mänskliga djurparken.

En kraftdjursdagbok

När jag använder ordet djur med avseende på kraftdjur menar jag fåglar, insekter och andra varelser likaväl som däggdjur.

Kanske kan det vara till hjälp för dig att föra en dagbok med olika avsnitt samtidigt som du arbetar med de individuella kapitlen i denna bok.

 • Avsätt separata sidor för dina egna speciella djurmöten, vare sig de skett i verkligheten eller ägt rum under meditation eller andligt energiarbete.
 • Du kan ladda ner bilder från Internet av djurmålningar eller fotografier av dina utvalda djur både för inspiration och för information om deras livsmiljöer, mat- och parningsmönster som hjälper dig att förstå dem bättre.
 • Skapa en egen samling med djurnamn och eventuella myter om dem från alla möjliga källor plus dina eventuella erfarenheter av verkliga möten med djuren som tyder på specifika egenskaper.  

Övning - vilka är mina speciella djur?

Denna information ger dig en bra bas för att arbeta med de kommande kapitlen, eftersom de djur du börjar med ofta stannar kvar hos dig medan du utvecklas, även om du också kan dra nytta av andra djurs styrkor. För in den i början av din kraftdjursdagbok och lämna kvar tomrum så att du kan lägga till insikter efterhand som du stöter på de djur som du först identifierade, som en del av ditt fortlöpande arbete.

 • Finns det något speciellt husdjur, i nuet eller i det förgångna, som jag har känt en djup och instinktiv samhörighet med?
 • Vilka särskilda egenskaper/styrkor visade detta djur mig? Hände det någon gång att vi tycktes läsa varandras tankar eller att mitt husdjur beskyddade mig från en fara som jag var omedveten om just då?
 • Vilket är mitt favoritdjur? Finns det något djur som jag har älskat sedan jag var barn och/eller drömt om? Vad är det jag tycker om hos detta djur?
 • Finns det något annat, helt annorlunda djur som jag älskar? Vilka är styrkorna hos detta djur?
 • Om jag tvingades byta efternamn och anta ett djurnamn - vilket skulle jag välja?
 • Finns det något djur som jag fruktar men som också fascinerar mig? Eller finns det något djur som jag verkligen avskyr? Vilka aspekter är det jag tycker sämst om hos detta djur?
 • Vilket djur brukar folk likna mig vid (om något)? Ditt smeknamn innehåller kanske en ledtråd?
 • Om jag fick välja att vara vilket djur som helst, verkligt eller magiskt/mytologiskt, vilket skulle jag välja? Vilken styrka har detta djur som jag eftersträvar mest av allt?

I det första kapitlet ska vi utforska kraftdjurens ursprung och deras roller i olika kulturer.

Till listan över böcker att provläsa ->