- 36%
eKnallen Eterisk olja, Basilika - Basil

Eterisk olja, Basilika - Basil

Art.nr 5444

Eterisk Basilikaolja från Indien.

29 kr
Ordinarie 45 kr , du sparar 16 kr, (36%)
I lager (6 st)   Leveranstid: 2-4 dagar

Örten Basilika är en av våra mest älskade kryddväxter. I Europa förknippas den kanske främst med det Italienska köket men varianter av örten finns i matlagningskulturer över hela världen. Växten har troligen sitt ursprung i Indien där den fortfarande är mycket populär.
Basilika finns i många olika varianter och underarter. Dessutom kan sammansättningen på oljan variera kraftigt beroende på växtförhållanden. Man brukar dela upp basilikaoljan i två huvudgrupper: sweet basil och exotic basil. Vår olja är Sweet Basil. Oljan utvinns genom destillering av torkade blad.

Oljan har tidigare använts mycket inom den europeiska farmakopen. I Sverige tillverkade apoteken ”kungssalva” med basilika som aktiv beståndsdel. Örten har fått sitt namn efter grekiskans basilicum som betyder just kunglig. Basilika har använts för att främja matsmältningen, som hostmedicin samt som lugnande medel. Oljan är fortfarande vanlig i tandkräm och munvatten. Basilika användes tidigare som mjölkdrivande hos ammande kvinnor; ett användningsområde som nu avråds från. I Asien har basilikan en lång tradition av både religiöst och medicinskt bruk.

Hälsovarningar: Ny europeisk forsking antyder att basilika i större mängd kan vara skadligt. Både kryddan och oljan bör av försiktighetsskäl undvikas av särskilt känsliga individer som spädbarn och gravida kvinnor. Denna olja kan vara hudirriterande.

Basilika i hemmet: Basilika anses som lugnande och avstressande. Den kan blandas med både lätta blomdofter som jasmin, ros och fresia men passar även med tyngre trä- eller örtdofter som cederträ, mysk och kanel.

Flaskan rymmer ca 10 ml.

Tipsa