Interlam ab Eterisk olja - Cederträ

Eterisk olja - Cederträ

Art.nr 5242

En lugnande och avstressande doft som ogillas av mal och insekter.

45 kr
I lager (3 st)   Leveranstid: 1-3 dagar

Cederträ - Juniperus virginiana

Om växten
Virginiacedern har sin naturliga växtplats i nordamerika men odlas på grund av av sitt fina virke över hela världen. Arten kallas även röd ceder, men är  biologiskt närmare släkt med enar och cypresser än cederarterna kring medelhavet. På svenska kallas trädet ibland blyerts-en eftersom blyertspennor oftast
tillverkas av detta träslag. Detta ger pennorna en svag men karaktäristisk doft som de flesta känner igen. Trädet växer långsamt och höjden varierar med jordmånen.

Oljans beståndsdelar
Oljan består liksom andra barrträdsoljor huvudskaligen av terpener. Cedren ger oljan sin träigt friska doft. Högt innehåll av alkoholen cedrol gör doften lite rundare och sötare.

Framställning av olja
Cederträolja, oleum ligni cedri, utvinnes genom ångdestillation av veden. Vanligtvis används det urdestillerade vedfliset som bränsle till processen. Oljan  betecknas ”röd cederträolja” om det finns risk för förväxling med libanoncederoljan (Cedrus libani). Oljan är i färskt tillstånd svagt gulfärgad men mörknar om den får stå en längre tid.

Traditionell användning
I Amerika var cederträolja det vanligaste insektsmedlet fram tills 50-talet. Den är även en populär doftsättare i polish, rengöringsmedel och kosmetiska  produkter. Oljan används även som smaksättare av livsmedel och som huskur mot förkylning. På grund av sin starka ljusbrytande förmåga har oljan ett udda användningsområde som immersionsolja för att förbättra upplösningen hos mikroskop.

Hälsovarningar
Alla barrträdsoljor (terpentinoljor) ska användas med försiktighet. Oljan kan irritera känslig hud. Den bör undvikas av särskilt känsliga individer som småbarn och gravida kvinnor.

Cederträ i hemmet
Doften är lugnande och avstressande. Ett vanligt användningsområde är att förstärka doften av gamla cedermöbler. Mal och andra insekter ogillar doften

Våra oljor är av god kvalitet och håller europeisk apoteksstandard.
Flaskan rymmer ca 10 ml.

 

Tipsa

Tillbehör