Interlam ab Eterisk olja - Citron

Eterisk olja - Citron

Art.nr 5327

Oljan har en sval doft som är uppiggande och stimulerande.

45 kr
I lager (4 st)   Leveranstid: 2-4 dagar

Citron - Citrus limonum

Om växten
Citronträdets ursprung är okänt, men man antar att de första odlingarna fanns i Indien eller Kina. Trädet har förädlats under tusentals år och finns i hundratals underarter.

Oljans beståndsdelar
Citronoljan består främst av terpenen limonen som ger en frisk och skarp doft. Limonen är känsligt för syre och oljan bör därför förvaras i lufttät behållare.

Framställning av olja
Citronolja, Oleum Citri, framställs genom kallpressning av skal. Stora mängder skal blir över vid juicetillverkning vilket gör oljan relativt billig. Oljan är lättflytande, klar till ljusgul, med karaktäristisk citrondoft och en något bitter smak.

Traditionell användning
Citronträd importerades till romarriket någon gång under det första århundradet. Det latinska namnet citrus kommer genom egyptiskan och betyder ”det doftande”.
Citronen har länge odlats i asien där den användes i både matlagning och som medicin. I europa började odlingen i större skala först under 1400-talet. Eftersom citronträdet inte tål frost kan det inte odlas i Sverige, men bevarade dokument visar att importerade citroner fanns vid Gustav Vasas hov. Oljan från citronskal har använts vid fet hy och acne. Den kan även blandas med handkräm för att ge mjuka händer och starka, vita naglar.

Hälsovarningar
Citronolja som blivit utsatt för luft kan bli hudirriterande - framför allt i kombination med direkt solljus.

Citrongräs i hemmet
Citronolja betraktas som uppiggande och stimulerande. Den passar bra i studierummet eftersom den förbättrar inlärningen, men även i matsalen för att stimulera aptiten.

Våra oljor är av god kvalitet och håller europeisk apoteksstandard.
Flaskan rymmer ca 10 ml.

Tipsa